4 прости Brainstorming техники за убийствени послания!

Целта на Brainstorming техниките е да се мисли “outside the box”, или извън поставените рамки и ограничения. Това е магията, която ни помага да генерираме готини идеи и начини да ги реализираме. Не е магия, разбира се, но страхотен похват както за група от хора, така и за един човек.

I have an Idea

Целта на Brainstorming техниките е да се мисли “outside the box”, или извън поставените рамки и ограничения. Това е магията, която ни помага да генерираме готини идеи и начини да ги реализираме. Не е магия, разбира се, но страхотен похват както за група от хора, така и за един човек.

Като за начало, ето 4 причини да се обърнете към Brainstorming техника:

  • Трябват ви идеи
  • Имате проблем за решаване
  • Искате да подобрите креативното си мислене
  • Искате да сплотите екипа си

Lots of ideas

Най-често срещани са първите две причини, но и последните не бива да се подценяват, тъй като са неразривно свързани с първите.

  • Брейнсторминг в група
    Това се е превърнало в стандартно решение на проблеми в цял свят. Въпреки че понягога се случва да изникнат повече проблеми, отколкото решения, като се поставят различни характери в процес на колаборация, по този начин екипите се сработват и работят по-сплотено.
  • Самостоятелен брейнсторминг
    Повечето от нас смятат, че техниките за брейнсторминг са създадени за групи от хора, но не е така. Доста често се налага да генерираме идеи и сами.

Има няколко основни похвата за Braisntorming и когато разберете как работят, можете да ги комбинирате както пожелаете!

Използвайте асоциативни brainstorming техники, за да излезете от дупката

Асоциацията е мощно оръжие срещу стандартното мислене. Доста често ни се случва да се спрем на „първото чекмедже“ и да не задълбочаваме. В такива моменти на помощ идва асоциативният brainstorming, който е чудесен начин да форсирате идеята, вместо да умувате с часове. Това е „пряк път“, който влиза в подсъзнанието и асоциациите, които знаете, но не си позволявате да използвате, заради наложени от вас рамки.

1. Буря от думи

Бурята от думи е техника, в която участниците пишат всички думи, които им идват наум, докато гледат една ключова дума. Започва се с дума (или две), пряко свързана с темата на проекта и се преминава към следваща, която е първото нещо (свързано със зададената дума), за което се сещате. Това се повтаря до определен набор от думи, който в последствие се групира по междинна връзка. По този начин бързо ще измислите думи, които се асоциират или обвързват с конкретни категории.
Ето и един полезен сайт за тази техника http://www.lonij.net/wordstorm/wordstorm.php

Idea 2. МИСЛОВНА КАРТА

Мисловната карта помага да се визуализира информацията. Това е доказана практика, особено за хората, които трябва да си представят нагледно нещата, а не да четат списъци и таблици. Организирана около основната идея, мисловната карта се разклонява като дърво. Идеи и после под-идеи, които се свързват с разклонението на основната идея от централната тема.Idea concept

3. Бази от думи

Това са колекции от думи, базирани на конкретна тема или категория. Тази brainstorming техника работи чудесно за копирайтъри, които търсят разнообразие от думи, подходящи за специфичен проект.Записвайки резултатите от техниката „Буря от думи“, лесно можете да си набавите такива колекции.

4. Визуални асоциации

Докато визуалните асоциации не са типичен инструмент за маркетолозите, те могат да бъдат полезни както за предварително планиране, така и след създаването на текст. За да сте сигурни, че потребителите няма ад свържат рекламата ви с нещо негативно, винаги е добре да се направи визуална асоциация след проведената брейнсторминг сесия. Най-добре е тя да се направи от хора, които не са част от екипа, за да имат по-обективен поглед върху идеята. Процесът на техниката много наподобява този на вербални асоциации. Помислете си за изображенията на Роршах и как трябва да кажете първото нещо, което ви идва на ум. Сега го обърнете! Прочетете текста и го свържете с първото изображение, което ви идва на ум.

След като сте приключили с всички техники, е време за оценка на идеите, определяне на плюсове и минуси за всяка една и избиране на финално решение. Желаем ви успех!

Concept of idea with colorful crumpled paper

Коментари