Lets Chat: 0878 87 88 01

Промените в Instagram, които ще окажат влияние върху цялостната ви стратегия.

Всички сме свикнали с постоянното развитие на Instagram. Адаптирането и използването на тези промени във вашите стратегии е това, което ще ви отличи от конкуренцията в бъдеще.

И тази година от Instagram обявиха, че ще се съсредоточат върху това да подобрят потребителското изживяване в платформата. Има четири основни актуализации, които очакваме тази година и всяка от тях ще окаже влияние върху маркетинговите стратегии на бизнесите в него:
 • Потребителското изживяване;
 • Фокус върху видео съдържанието в Instagram;
 • Сигурност и контрол;
 • Монетизация за инфлуенсъри и създателите на съдържание.

Задълбоченото разбиране как да се адаптирате към промените в Instagram ще ви направи по-добри и по-ефективни в платформата. 

Нов изглед с нови опции: Home, Favorites и Following

Тази година платформата ще въведе значителни промени за подобряване на потребителското изживяване.
От Instagram обявиха, че ще въведат различни опции за изглед на началния екран, което ще даде на потребителите възможността да превключват напред и назад. Та те предоставят на потребителите контрол върху изгледа си и те могат да персонализират изживяването си в Instagram.

Ето кратко описание на различните изгледи:
 • Home - Началният изглед ще бъде организиран според това, което алгоритъмът смята, че ще ви интересува най-много, и ще включва препоръки за акаунти, които в момента не следвате, но може да харесате.
 • Favorites - Изгледът “Предпочитани” ще показва публикации от списък с акаунти, които следвате и не бихте искали да пропуснете.
 • Following - Изгледът „Следвани“ ще бъде хронологична емисия на съдържание от акаунти, които следвате, и няма да включва препоръки за следване на различни акаунти.
И така, как можете да използвате тези промени в своя полза като дигитален бизнес?

Лесно е - давайте стойност, забавлявайте и образовайте с публикациите си. Създавайте ангажиращо съдържание, не само промоции и реклама. Това ще помогне на профила ви да бъде избран и да бъдете добавени в любими или да ви последват.

Ето някои идеи, които да ви помогнат да създавате стойност всеки път:
 • Съдържанието тип “зад кулисите” винаги се е харесвало и ще продължава.
 • Покажете част от ежедневието си;
 • Отговорете на често задавани въпроси в реално време;
 • Бонус: използвайте бранд идентичността си винаги - цветове, послания, шрифтове.
Фокус върху видео съдържанието в Instagram

Тази година Instagram ще се съсредоточи повече върху видео съдържанието.
Не се съмняваме, че това вече ви е ясно. Новото е, че всички формати ще се съхраняват на едно място, а не както до сега IGTV, Reels и фийд. 

Кой формат е с приоритет? Instagram инвестира сериозно в Reels, което вероятно означава, че ще даде приоритет на бързото и забавно видео съдържание.

Ето някои идеи за Reels съдържание:
 • Демонстрации на продукти;
 • Зад сцената;
 • Съдържание генерирано от потребителите;
 • Giveaways;
 • Преди и след.
Бонус: Една от най-популярните функции на Reels в приложението е Remix. Instagram обяви, че потребителите могат да ремиксират цялото видео съдържание в приложението.

Можете да направите всеки публичен видеоклип в приложението и да го ремиксирате, за да включите свой собствен видеоклип на част от екрана.

Сигурност и контрол

Instagram иска ще даде на потребителите възможно допълнителен контрол. Това означава, че ще могат да управляват това, което виждат и кой вижда тяхната информация и съдържание.

Instagram пуска и две функции за защита на своите млади потребители:

Функцията за почивка: напомня да се направи почивка от приложението след определен период от време. Функцията подканва потребителя да диша, да запише мислите си, да слуша песен, която харесва, или да работи върху една от задачите си в списъка със задачи.

Увеличаване на родителския контрол в приложението: Родителите ще имат по-голяма достъпност, за да видят колко време детето им прекарва в приложението и ще могат да задават ограничения.

За да подчертае важността на етичния маркетинг, Instagram ще бъде по-строг с акаунти, които не спазват политиките на платформата. Потребители ще могат да докладват публикации и алгоритмите на Instagram ще ограничи разпространението им във фийда.

Монетизация за инфлуенсъри и създателите на съдържание

Активирането на тази функция ще позволи на потребителите да плащат, за да се абонират към бизнес акаунти. Абонираните потребители ще получават значка до името си и при коментар или лично съобщение ще знаете, че този потребител е абонат.

Не е лесно да следите честите актуализации на Instagram, но е важно да следите тенденциите и да се приспособявате към големите промени. С нетърпение очакваме изброените промени от статията и ще ви държим информирани за всичко интересно.